نقاشی کودکان را چگونه تفسیر کنیم؟

روانشناس بالینی گفت: بهترین نقاشی که نشان دهنده سلامت روان در کودک است، کشیدن خانه با دودکش، پرده، پنجره، درب و آنتن است.

به گزارش میگنا حکیم آقایی در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به اینکه نقاشی کودکان می‌تواند نشان دهنده حالات خلقی آنها باشد، اظهارداشت: خطوط نازک و هماهنگ در نقاشی کودک نشان دهنده سازگاری کودک است و کودکانی که نسبت به محیط سازگارترند در نقاشی خود از خطوط هماهنگ‌تری استفاده می‌کنند.

وی افزود: کودکانی که از خطوط کوچک و فشرده استفاده می‌کنند از موضوعی ناراحت هستند و این خطوط می‌تواند نشان دهنده ناراحتی درونی آنها باشد.

این روانشناس بالینی ادامه داد: تحقیقات نشان می‌دهند کودکانی که در نقاشی خود از خطوط مارپیچ استفاده می‌کنند پرخاشگری بیشتری نسبت به سایر کودکان نشان می‌دهند همچنین خطوط نازک و ملایم مبین احساسات عاطفی کودک است.

این متخصص حوزه بهداشت روان تصریح کرد: برخی کودکان خجالتی هستند و جوش و خروش کمتری دارند، این ویژگی‌ها با کشیدن خطوط کوتاه و کمرنگ خود را نشان می‌دهند. کودکانی که از خطوط کوتاه در نقاشی خود استفاده می‌کنند خجالتی و آنهایی که نقاشی خود را با خطوط کمرنگ می‌کشند کمبود جوش و خروش دارند همچنین اگر در صفحه نقاشی غذاهای خالی بیشتری وجود داشته و نقاشی کودک کوچک باشد می‌توان به اعتماد‌به‌نفس پایین کودک پی برد.

آقایی گفت: برخی کودکان مدام نقاشی خود را پاک می‌کنند و خطوط جدیدی را ترسیم می‌کنند، این رفتار می‌تواند نشانه ترس و اضطراب درونی کودک باشد همچنین کودکانی که نقاشی خانه آنها بدون درب و پنجره است یعنی وابستگی شدیدی به مادر خود دارند.

وی افزود: بهترین نقاشی که نشان دهنده سلامت روان در کودک است، کشیدن خانه با دودکش، پرده، پنجره، درب و آنتن است.

این روانشناس بالینی ادامه داد: خورشید در نقاشی کودک نماد پدر است و کودکانی که خورشید را با چشم و ابرو ترسیم می‌کنند رابطه خوبی با پدر خود دارند، همچنین کشیدن خورشید سیاه، تیرگی رابطه با پدر را نشان می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: در ترسیم آدمک، چنانچه سر بزرگتر از بدن باشد می‌توان به ناسازگاری کودک پی برد همچنین کشیدن سر به تنهایی بدون بدن اضطراب را می‌رساند. سر کوچک و تن بزرگ نشان دهنده این است که کودک از گفتن حقایق فاصله می‌گیرد

شناخت کودک با موضوع نقاشی

«زاهد زرگر» در گفت‌وگو با ایسنا،گفت: کودکان با تمام وجود و شخصیت ذهنی و عاطفی خود نقاشی می‌کند.

وی در خصوص موضوعاتی که در نقاشی کودکان دیده می‌شود، افزود: آدم، خانه، درخت، خورشید، ماه،حیوانات و خانواده از مهم‌ترین موضوعات نقاشی کودکان است.

این روانشناس کودک اظهار کرد: هنگامی که کودک شکل آدمی را می‌کشد پیش از هر چیز شکل خود یا درکی که از بدن و تمایلات دارد را بیان می‌کند.

زرگر تصریح کرد: خانه، نماد پناهگاه و هسته‌ی اصلی و گرمی خانواده است که ممکن است مورد علاقه یا تنفر کودک باشد.

وی تصریح کرد: برای تحلیل نقاشی درخت باید سه قسم، ریشه، تنه و شاخه‌ها و برگ‌ها مشخص شود.

زرگر ادامه داد: ریشه‌ی درخت در زمین فرورفته و درخت را تغذیه می‌کند نماد ناخداآگاه نشانه‌های درونی بود، تنه بیانگر مشخصات دائمی و عمیق پایدار شخصیت و شاخه‌ها و برگ‌ها بیانگر طریق ارتباطی کودک با دنیای خارج است.

این روانشناس کودک خاطرنشان کرد: تصویر خورشید بیانگر امنیت، خوشحالی، گرما، قدرت و به نظر برخی نماد پدر مطلوب است.